Utilitatea muzicogramei în educația muzicală la copii

de geanina18 noiembrie 2024

Predarea muzicii copiilor necesită tehnici și metodologii care să se conecteze cu creativitatea lor și să le permită să se distreze în timp ce dobândesc bazele limbajului muzical. Cu această viziune s-a născut muzicograma în anii 70 : un grafic sau desen care reprezintă elementele unei piese muzicale pentru a ajuta ascultătorul să o înțeleagă și să o asculte activ.

Potrivit creatorului său, pedagogul belgian Jos Wuytack, muzicograma este „înregistrarea grafică a evenimentelor muzicale , o reprezentare spațială a dezvoltării dinamice a unei opere muzicale, unde notația muzicală este înlocuită cu o simbolistică mai simplă și mai accesibilă pentru ascultători non-muzicieni, care este destinat să ajute la atingerea obiectivului de a înțelege structura totală a operei.”

În practică, o muzicogramă este un set de desene, simboluri sau forme care permit unui copil să observe muzica pe care o ascultă. Muzicograma oferă informații vizuale despre elementele care alcătuiesc o piesă muzicală pentru a ajuta ascultătorul să o înțeleagă. Astfel, prin simboluri, culori sau desene, un copil poate interpreta cum este ritmul, timpul, dinamica, melodia și armonia unui cântec și își poate dezvolta auzul muzical activ.

Muzicograma nu caută să înlocuiască partiturile convenționale. Este o resursă complementară care permite educatorilor muzicali care lucrează cu copiii să aducă muzica tuturor tipurilor de elevi, indiferent de nivelul și pregătirea lor, astfel încât să se bucure și să o înțeleagă.

Întrucât este un instrument de predare muzicală ușor de realizat, ușor de adaptat tuturor tipurilor de elevi și nevoilor lor particulare și cu posibilități ample de reprezentare a elementelor muzicale, muzicograma a devenit un mare aliat pentru predarea muzicală la copii, oferind avantaje, ca:

  • Vă permite să descoperiți, să vizualizați și să înțelegeți elementele unui cântec.
  • Contribuie la dezvoltarea ascultării atente și a discriminării auditive.
  • Face copilul să urmărească mai ușor dezvoltarea unei opere muzicale.
  • Stabilește bazele lecturii muzicale prin ortografii neconvenționale.
  • Mărește plăcerea de a asculta muzică și este un impuls pentru creativitate.

În ultimii ani, impulsul pentru Tehnologiile Informației și Comunicațiilor (TIC) a fost transferat și asupra muzicogramelor. Pe lângă desenele tradiționale cu forme geometrice și culori, în zilele noastre este obișnuit să găsim și a
muzicograme video cu animații care reprezintă elementele unui cântec pentru a facilita ascultarea activă.

Am integrat in programele mele si in toate prdusele digitale de pe site, nenumarate muzicograme, si pot spune ca sunt preferatele copiilor.

Anul acesta am pregatit 10 muzicograme tematice de Craciun ce pot fi parcurse de copiii de 5+, menite sa ii bucure si sa le dezvolte creativitatea si simtul ritmic.

CONTACT

Ia legătura cu mine

ADRESĂ

Str. 1 Decembrie 1918, nr. 67
Roșu, comuna Chiajna, Ilfov
contact@geaninastudencu.ro

SOCIAL MEDIA

GDPR(Required)
MAILCHIMP
Copyright © 2024 Geanina Studencu | Toate drepturile rezervate.
usercartmenu