Manipuleaza muzica emotiile oamenilor?

de admin20 ianuarie 2022

Fiecare persoană, în functie de varsta, de stare, de etapa vietii, asculta muzica cu un scop: sa isi schimbe starea in bine, sa treaca de melancolie, tristete, suferintă, sa se elibereze de tensiuni, pentru a dansa, pentru a se relaxa, sau pentru a se exterioriza.

Oare are muzica puterea de a manipula emoțiile oamenilor?

Ei bine, dacă nu m-aș fi documentat în acest sens, aș fi spus că muzica doar ne schimbă starea si ne relaxeaza, sau face ca timpul sa treaca mai repede, însă adevărul este cu totul altul.

Am aflat informatiile de mai jos, dintr-o carte foarte prețioasa pentru mine: Psihologia muzicii.

Cât de conștienti sunteti de muzica din mediul in care vă aflati când sunteti la cumparaturi, la restaurant sau când vorbiti la telefon?

Dintr-un capitol al cărtii, am aflat că viteza cu care ne facem cumparaturile este legata de tempo-ul si volumul melodiilor care se aud pe fundal. Specialistii spun ca atunci cand muzica e lenta, petrecem mai mult la cumparaturi, deci tindem sa cheltuim mai mult.

Un alt studiu arata ca un magazin a decis ca intreaga zi sa difuzeze doar muzica frantuzeasca. Fara a fi constienti de muzica pe care o aud, clientii au cumparat mult vin frantuzesc in acea zi.

Restaurantele folosesc muzica pentru a modifica viteza cu care mâncam sau bem. Cand muzica este lenta, mancam mai incet si cheltuim mai mult pe bauturi. Muzica rapida creste viteza consumului, deci incurajeaza fluidizarea valurilor de clienti in perioade aglomerate.

De exemplu, o muzica clasica antrenanta este adesea folosita pentru promovarea masinilor sport foarte scumpe.

Tindem sa evitam muzica care nu ne place. Și e ceva firesc, la urma urmei. Ascultam genuri muzicale care ne dau stare de bine. Acest lucru a dus la utilizarea muzicii de catre politie, pentru a determina anumite persoane recalcitrante din spatiile publice sa se linisteasca sau sa paraseasca locul. Muzica data la volum mare a fost folosita ca forma de razboi psihologic.

Muzica are rolul de a ne da stare de bine, de a ne ajuta in diverse scopuri, dar se pare ca are si rolul de a manipula comportamente.

Ia fiți atenti ce muzică rulează in boxe, data viitoare când mergeti la cumparaturi …

CONTACT

Ia legătura cu mine

ADRESĂ

Str. 1 Decembrie 1918, nr. 67
Roșu, comuna Chiajna, Ilfov
contact@geaninastudencu.ro

SOCIAL MEDIA

GDPR(Required)
MAILCHIMP
Copyright © 2024 Geanina Studencu | Toate drepturile rezervate.
usercartmenu