Importanta muzicii in viata copiilor

de admin29 decembrie 2020

Muzica și dansul joacă un rol important în cultura noastră. Găsim muzica prezentă în multe aspecte ale vieții noastre: teatru, televiziune, filme, religie, sărbători, ceremonii. Acasă, muzica poate deveni parte a experiențelor noastre de zi cu zi.

Ca părinți, ne dorim tot ce este mai bun pentru copiii noștri, motiv pentru care căutăm zi de zi metode prin care să îi ajutăm să evolueze frumos, metode care să îi ajute să devină adulți echilibrați.

Muzica este capabilă să cuprindă toate stadiile de creștere ale copilului din punct vedere intelectual, social și emoțional, al dezvoltării motorii și al limbajului. Ajută mintea și corpul să lucreze împreună. De asemenea, ajută copilul încă de la început, să învețe diverse sunete și semnificația unor cuvinte. Pe de altă parte, dansul dezvoltă abilitățile motorii. Atât în cazul copiilor, cât și al adulților, muzica îmbunătățește memoria.

Dezvoltarea aptitudinilor vocale se realizează prin exerciţii, începând cu exerciţiile de respiraţie, impostare a vocii, intonaţie, dicţie, până la frazare.

Aceste exerciţii trebuie prezentate copiiilor astfel încât aceştia să le perceapă conştient ca fiind un element important, ele devenind un moment uzual, obişnuit în activităţile muzicale – vocale zilnice.

Exerciţiile de dicţie, spre exemplu, sunt foarte importante pentru dezvoltarea generală a copiilor, mai ales la vârsta preşcolară, având în vedere că practica demonstrează faptul că din ce în ce mai mulţi copii manifestă dificultăţi în pronunţarea corectă a literelor, silabelor sau a cuvintelor, aceste forme de dislexie păstrându-se şi după debutul perioadei de şcoală primară.

Cercetările au demonstrat că există copii care au un auz fiziologic sănătos şi totuşi nu pot cânta. Acest fapt ridică problema aşa-numiţilor copii fără auz muzical. S-a dovedit că aceşti copii, de fapt, nu sunt incompetenţi din punct de vedere muzical, ci că în mare parte reprezintă un antirezultat a lipsei coerente de preocupare faţă de ei în domeniul educaţiei muzicale, fie în sistemul formal de învăţământ, fie în afara acestuia.

Oricine a avut contact cu copiii de vârsta timpurie, fie în caliate de părinte, fie în calitate de educator, a putut sesiza faptul că ritmul reprezintă primul element de limbaj muzical pe care copilul îl percepe. Acest fapt are o explicaţie logică, deoarece ritmul a fost din timpurile străvechi înrădăcinat în structura umană, prin funcţia lui magică, ritualică.

BENEFICIILE MUZICII ÎN VIAȚA COPIILOR

      Muzica este stimulent pentru intelect, creativitate și imaginație;

      Muzica educă stima de sine în copii;

      Muzica este o limbă universală;

      Muzica îi învață pe copii răbdarea și perseverența;

      Muzica îmbie la relaxare și eliberare;

      Muzica îi ajută pe bebeluși să își exprime emoțiile mai bine;

      Muzica îi ajută pe copii să își formeze caracterul;

Muzica, alături de alte arte, reprezintă o componentă importantă pentru copii, de la cei mai mici, până la liceeni sau studenți.

CONTACT

Ia legătura cu mine

ADRESĂ

Str. 1 Decembrie 1918, nr. 67
Roșu, comuna Chiajna, Ilfov
contact@geaninastudencu.ro

SOCIAL MEDIA

GDPR(Required)
MAILCHIMP
usercartmenu