De vorba cu specialistul - vocal coach Ana Maria Marti

de admin18 aprilie 2022

Sunt asa mandra ca reusesc sa ma conectez (fie doar online), cu profesori si profesionisti dedicati meseriei lor!

Printre acestia se numara si Ana Maria Marti, o provighetoare care ne canta si incanta tocmai din Bistrita, iar faptul ca am indragit-o asa de tare, m-a facut sa o iau la intrebari. Sunt sigura ca acest articol va raspunde multora dintre voi, caci are in prim plan detalii despre varsta la care copiii pot studia instrument sau canto.

Cine esti, unde locuiesti si cu ce te ocupi?

Sunt Anamaria Marti, locuiesc în Bistrița, sunt vocal coach, interpret de muzică populară și educator muzical.

De unde pasiunea pentru muzica?

Pasiunea pentru muzică am preluat-o din familie. Toată lumea din familia tatălui meu iubea să cânte, să danseze, iar bunicul meu avea o voce foarte frumoasă. Eu nu mă țin minte făcând altceva pentru că am crescut cu muzica în jurul meu. De foarte mică am fost încurajată să cânt și nu m-am mai oprit.

De la ce varsta pot incepe copiii lectii de canto?

Eu recomand vârsta de 12-13 ani, când vocea începe să se stabililizeze. De la această vârstă se poate intra mai serios în tehnica de canto și se poate lucra eficient pe dezvoltarea acesteia. Totuși, înainte de această vârstă se poate lucra pe descoperirea vocii, dezvoltarea urechii muzicale, dezvoltarea respirației, dezvoltare ritmică, prin activități muzicale precum Atelierul de Inițiere Vocală și Muzicală dedicat copiilor cu vârste cuprise între 5 și 8 ani sau Atelierul de Inițire Vocală dedicat copiilor cu vârste cuprinse între 9 și 12 ani pe care eu le desfășor.

Cate ore pe zi/saptamana trebuie sa lucreze un copil pentru rezultate bune?

Este greu să dau un răspuns foarte precis, pentru că depinde mult și de receptivitatea copiilor, dar în general rezultatele vizilbile apar la copiii care participă 1 oră sau 2 pe săptămână la cursuri alături de un profesor, iar pe lângă asta studiază individual acasă. Studiul individual, realizat corect, conform recomandărilor profesorului este esențial pentru a avea rezultate bune. Pentru a nu li se părea greu sau obositor, eu le recomand elevilor mei să își dedice 15-20 min zilnic pentru asta, în loc să studieze într-o singură zi ore în șir. Aici aș mai adăuga și faptul că pentru copii care vor să facă performanță, numărul de ore pe care trebuie să îl aloce, crește. Din experiența mea, e nevoie de minim 2-3 ore pe săptămână de canto alături de profesor, plus studiu individual zilnic.

Care este cel mai potrivit instrument cu care ar trebui sa inceapa un copil?

Nu cred că este neapărat unul anume cel mai potrivit, toate aduc beneficii în dezvoltarea abilitaților muzicale, dar pianul ar avea un avantaj și anume faptul că se poate începe de la vârste foarte fragede, chiar 3-4 ani.

Canto si instrumentil in paralel “fac casă buna”?

Da, foarte bună! Studierea unui instrument dezvoltă foarte multe abilitați care pot ajuta la un progres mai rapid și pe partea vocală, cum ar fi: dezvoltarea urechii muzicale, dezvoltarea simțului ritmic, dezvoltarea respiratiei (dacă este vorba de un instrument de suflat etc).

La ce costuri sa se astepte parintii pentru pregatirea/startul unui copil?

Dacă vorbim de o inițiere în tainele muzicii și optează pentru activități de grup atunci prețurile încep undeva de la 200 lei/lună. Dacă optează pentru ședințe 1/1 profesor - cursant, atunci prețurile cresc puțin. Pot începe de la 300 lei/lună si pot ajunge chiar la 500-600 lei/lună, în funcție de numărul de ședințe/săptămână sau de ce alte servicii mai doresc să beneficieze. Prin alte servicii mă refer la coaching vocal și consultanță artistică pe care eu le ofer.

Ce mesaj ai pentru părinții dornici de a ghida copiii pe calea muzicii?

Să o facă cu încredere, copiii vor avea doar de câștigat din asta. Muzica nu este doar pentru cei talentați, așa cum s-a crezut mult timp. Tot ceea ce ține de practicarea muzicii se poate învăța și aduce foarte multe beneficii în dezvoltarea copiilor.

Concluzia, dragii mei, muzica este pentru oricine, oricand!

CONTACT

Ia legătura cu mine

ADRESĂ

Str. 1 Decembrie 1918, nr. 67
Roșu, comuna Chiajna, Ilfov
contact@geaninastudencu.ro

SOCIAL MEDIA

GDPR(Required)
MAILCHIMP
usercartmenu