Zilele trecute l-am ascultat la radio National FM, pe profesorul Flavian Georgescu, povestind ceva ce m-a impactat foarte tare. De fapt, toate povatele si sfaturile profesorului Flavian sunt binevenite, pentru ca are un mod unic de a povesti si de a transpune situatii prin care a trecut sau pe care le vede in meseria sa.
Mesajul lui spunea asa: "in vacanta de Craciun, in calitate de parinti, avem de fapt o misiune foarte importanta - sa predam copiilor nostri lectia empatiei. Chiar daca e vacanta, nu inseamna ca spunem STOP educatiei, ba din contra. In vacante in general, este randul nostru sa fim mai mult ancorati in ghidarea copiilor nostri, si sa fim alaturi de ei in a le deschide ochii si inima. Craciunul este fara dar si poate, momentul in care putem cel mai usor sa predam copiilor lectia empatiei, prin exemplul propriu. Putem alege un caz/o familie/un centru de copii catre care sa ne orientam pentru a face o fapta buna.
Foarte frumos exemplul domnului profesor ... il ascultam in masina si mi se pusese un nod in gat. Pentru ca asa este, doar prin exemplul propriu, copiii pot asimila aceste lectii extrem de valoroase, care poate nu se predau in toate institutiile. Prin participarea la o activitate caritabila, copiii pot deasemenea invata despre recunostinta, si cu siguranta vor aprecia mai mult ceea ce au, familia in care traiesc.
Inca de cand era mic fiul meu, l-am integrat in astfel de activitati caritabile, si nu doar de Craciun. Mereu am strans impreuna hainutele care ii ramaneau mici sau jucariile pe care nu le mai folosea, si le daruiam unor copii din mediul rural. An de an m-am implicat si in alte campanii publice de ajutorare si i-am explicat despre importanta ajutorului oferit.
Iata cum din cand in cand, venea el si ma intreba: "cand mai strangem hainute pentru alti copii?". Ma bucur mult sa vad ca si la scoala lui se organizeaza de Craciun activitati caritabile la care contribuim cu mancare, fructe, legume sau hainute pentru copii din diverse centre sau medii defavorizate.
Intr-o lume in care in multe familii arunca saptamanal kilograme de mancare, nu trebuie sa uitam de copiii care se culca flamanzi, merg cu incaltarile rupte in decembrie sau isi fac tema la lumina lumanarii.
Datoria noastra ca parinti este sa crestem copii responsabili, pentru ca in doar cativa ani, ei vor fi baza tarii, cei care poate vor schimba (speram) in bine, lucrurile care nu functioneaza intocmai ne dorim.
Recunosc, sunt adepta faptelor bune pe tot parcursul anului, nu doar de Craciun, insa macar in aceasta perioada sa ne indreptam inima si ajutorul catre cei mai putin norocosi.
Sarbatori cu bine!