Sunt întrebată adesea: cum îmi dau seama dacă copilul meu are sau nu înclinații muzicale?
În articolul de astăzi voi detalia acest subiect și vă voi explica și pașii prin care vă puteți testa copilul, chiar la voi acasă.
Sunt mulți copii cu talent nativ, care provin din familii de muzicieni, sau copii care ascultă muzică încă de când sunt în burtica mamei. Chiar este recomandat de medici ca femeile însărcinate și nou născuții să asculte muzică de relaxare, ambientală, căci muzica aduce liniște și relaxează mintea/corpul.
Până să învețe să vorbească, modul în care copiii se fac auziți este prin sunet: fie plâng/râd, fie scot sunete de bucurie, fie bat în diverse jucării, încercând să descopere noi sunete. În primele luni de viață, copiii se liniștesc doar auzind vocea mamei, deci vă imaginați ce ureche fină au.
Dacă le permiteți celor mici să asculte muzică și să se joace “cu zgomot” de la o vârstă fragedă, sunt mari șanse să se familiarizeze foarte ușor cu muzica/ritmul, și vor deveni dornici de exercițiu.
Nu vi se pare fantastic să vedeți un bebeluș care abia stă în picioare și dansează? Ei chiar trăiesc și simt dansul bebelușesc, chiar dacă nouă ni se pare că sunt prea mici pentru a înțelege muzica.
Și totuși, când vă puteți da seama dacă copilul are sau nu înclinații muzicale? Răspunsul: oricand, însă mai cu seamă după vârsta de 2 ani, când deja reproduce cuvinte, învață sa cânte si să fredoneze diverse piese.
Totodată, un copil care are ureche muzicală și căruia îi place muzica:
1. Este mereu dornic sa asculte muzică;
2. Fredoneaza toate piesele pe care le aude;
3. Bate in jucarii, bate din palme, tine ritmul;
4. Dansează oricum, oricând;
5. Se opreste din ceea ce face cand aude muzică;
Este extraordinară capacitatea copiilor de a înțelege muzica, indiferent că încep exercițiul și studiul la 2, 4, sau 6 ani.
Muzica, dansul, exercițiile de ritmicitate stimulează creativitatea copiilor și le permit să se conecteze cu colegii sau părinții, dacă participă la ședințe de grup.
Indiferent dacă cei mici studiază sau nu muzica, este foarte benefic să o asculte și să se bucure de ea.
Muzica este pansament pentru suflet, ne permite să ne exteriorizăm și să ne creștem încrederea în noi.