Auzim adesea termenul ”motricitate”, si recunosc, il folosesc si eu destul de des.
Dar ce inseamnă MOTRICITATE?
Motricitatea este un termen ce desemnează o schimbare de poziție și transformare suferită de un corp, în raport cu unele repere fixe. Dezvoltarea motricității este divizată în două subcategorii:
1. Motricitatea grosieră – implică folosirea grupelor musculare mari, care coordonează mișcarea membrelor, susținerea capului și a trunchilui. Dezvoltarea motricității grosieră aduce numeroase beneficii copilului: corpul fizic este dezvoltat armonios și sănătos, ceea ce duce la stare de bine și dorință de explorare a mediului, capacitatea organismului de a face față provocărilor externe este bună și astfel reglarea emoțională este susținută. Abilitățile motorii sunt complexe, ele implică un efort coordonat între creier și mușchi și sunt construite pe baza abilităților motorii grosiere, care ne permit să facem mișcări mai mari, cum ar fi alergatul sau săriturile. Totodata, miscarea creează oportunități noi de învățare și deschidere socială, lucru ce contribuie la dezvoltarea limbajului și abilităților sociale. Există cercetări care evidențiază legătura puternică între nivelul de dezvoltare a motricității grosiere și nivelul de dezvoltarea al limbajului.
2. Motricitatea fină – dezvoltarea motricităţii fine la copil înseamnă abilitatea de a-şi folosi anumiţi muşchi mici din degete şi mâini pentru a face mişcări precise cu scopul de a ajunge la obiecte mici, de a le prinde şi a le manipula. Cu timpul, mișcări precum spălatul pe dinți, scrisul, legatul șireturilor, devin atât de naturale, încât copiii le vor face cu usurinta. Copiii cu o motricitate fină bine dezvoltată au o imaginație crescută, o memorie bună și un limbaj dezvoltat conform vârstei, de aceea este important să îi ajutăm pe micuții noștri să își dezvolte și să își îmbunătățească abilitățile motorii fine atat acasă, prin diverse jocuri și activități, cat si in centre/ateliere specializate.
Mare parte dintre activitatile din cadrul atelierelor muzicale au integrate si exercitii motrice, toate miscarile fiind facute pe ritm, si ma bucur mult sa vad ca prin muzica, dezvolt si acest segment important din viata unui copil.
Chiar daca noi nu am crescut cu toate aceste notiuni, si poate nu ne-am dezvoltat eficient in acest sens, este minunat ca putem fi informati si lucra cu copiii nostri.