Ce impact are atelierul muzical asupra unui copil de 1 an?

de geanina9 octombrie 2023

Copilăria este o perioadå crucială pentru orice persoană. Cu cât un copil primeşte mai multă stimulare, cu atât mai bună va fi dezvoltarea sa emoțională și cognitivă.

MUZICA poate face parte din acest întreg proces. Iar colaborarea părintilor la desfäşurarea unei activități muzicale este extrem de importantă.

Când o mamă sau un tată cântă un cântec de leagăn, o melodie, dansează sau pune muzică in timpul unor momente cotidiene, transmite sentimente SIGURANȚĂ.

Este un moment de comunicare intimă care rămâne în memoria copilului și care aduce nenumărate beneficii în dezvoltarea sa.

Dacă pe lângă împărtăşirea experientelor pozitive, încercăm să le insuflăm valoarea educației muzicale și să descoperim împreună cu ei toate avantajele acesteia la nivel cognitiv, legătura emoțională de împărtăşire a acestui întreg proces devine și mai puternică. Aceasta contribuie puternic la creşterea INTELIGENTEI EMOȚIONALE.

Alte efecte ale muzicii sunt de IUBIRE, GRIJĂ, RESPECT.

Muzica, totodata:

  • Imbunătắțeşte calitatea auzului şi sistemul auditiv
  • Incurajează dezvoltarea memoriei vizuale și auditiv
  • Creşte abilitățile motorii
  • Imbunătățeşte capacitatea artistico-creativă
  • Promovează socializarea
  • Lărgeşte și îmbunătățeşte posibilitățile lingvistice

Ritmul este întotdeauna prezent in noi, oamenii. Ritmul este ceva natural la fiintele umane: nu există un ritm comun tuturor (de exemplu, fiecare dintre noi are un mod aparte de a merge, de a-şi mişca brațele, de a vorbi).

In jurul vârstei de un an și jumătate, copilul işi foloseşte întregul corp pentru a răspunde ritmic la muzică.

La vârsta de 2 ani, motricitatea sa răspunde la fenomenul muzical într-un mod diferit, bătând din picioare pe podea sau legănându-se.

De la vârsta de 3 ani, copilul însoteste ritmic un cântec, bătând cu mâinile sau picioarele. Pe măsură ce creşte, începe să îşi coordoneze mai bine propriul ritm cu ritmul muzical și să exprime acest lucru prin mişcare.

Ritmul joacă un rol foarte important în educatia muzicală, deoarece oferă ordine, seninătate şi echilibru. Ajută la dezvoltarea motricități (mers, alergare, sărituri.), a activităților motrice speciale (jocuri de imitatie, dexteritate, precizie ritmică a mişcărilor).

Dezvoltarea simțului ritmic favorizează formarea sistemului nervos.

Educația simțului ritmic incude și educația auditivă: urechea se adaptează la ritm şi apoi corpul îl traduce în mişcare.

Mişcarea ritmică îl ajută pe copil să conştientizeze și să-și stăpânească corpul ca instrument de muzică și de expresie, oferindu-i o mai mare agilitate psihologică care îi va ajuta să-și consolideze personalitatea şi să se adapteze mai bine la mediul socio-cultural.

Trebuie să implicăm expresia corpului, jocurile muzicale, precum și exercițile senzoriale care pot fi folosite ca punct de plecare pentru educația ritmică și pentru toată formarea muzicală. Putem folosi picioarele, genunchii, mâinile și degetele, obtinând diferite planuri sonore cu o mare bogătie și varietate de timbruri. Această percuție corporală are o mare importanțà în cadrul coordonării motrice.

Iata asadar doar o parte dintre beneficiile pe care o astfel de activitate o are asupra copiilor de la o varsta timpurie.

Atellierul muzical pe care il coordonez iata de aproape 4 ani, a devenit pentru elevii mei si parintii acestora, un stil de viata, o rutina, un mediu propice dezvoltarii lor pe toate planurile.

CONTACT

Ia legătura cu mine

ADRESĂ

Str. 1 Decembrie 1918, nr. 67
Roșu, comuna Chiajna, Ilfov
contact@geaninastudencu.ro

SOCIAL MEDIA

GDPR(Required)
MAILCHIMP
usercartmenu