Bebelusii privati de bratele mamei in primele zile de la nastere, pot avea intarzieri in dezvoltare?

de geanina22 iulie 2024

Un studiu realizat de cercetatorii de la Florida Atlantic University demonstreaza ca atingerea si contactul mama-copil sunt esentiale pentru o reglare optima a neurodezvoltarii la inceputul copilariei.

Kangaroo Care, o metoda piept-piept de ingrijire a unui bebelus, in special a celui prematur, a fost asociata cu dezvoltarea neurofiziologica.

Asociația Prematurilor și Asociația ABC-ul educației pentru copii, cu implicarea domnului Nelu Tătaru, președintele Comisiei pentru Sănătate și Familie a Camerei Deputaților, la inițiativa doamnei deputat Mara-Daniela Calista au lansat pe 7 noiembrie 2023, propunerea de implementare a Carnetului Prematurului și Nou Născutului cu Risc, precum și de integrare a terapiei Kangaroo Care în maternități.
În urma dezbaterii și a prezentării inițiativei va fi realizat un proiect de lege care are ca scop oficializarea și implementarea acestui demers la nivel național.

Implementarea terapiei Kangaroo Care în maternitățile din România este o inițiativă ce vine în sprijinul tuturor nou născuților, inclusiv prematurilor. Terapia Kangaroo, cunoscută și sub numele de „metoda mamă-cangur” sau „îngrijirea piele-pe-piele”, este o tehnică de îngrijire neonatală în care nou-născuții, inclusiv prematurii, sunt ținuți piele pe piele cu mama sau tatăl lor.

Terapia Kangaroo ajută la stabilizarea temperaturii corpului, stimulează alăptarea, consolidează legătura afectivă între părinte și copil, reduce stresul și plânsul, stabilizează funcțiile vitale, scade riscul de infecții și susține creșterea și dezvoltarea prematurilor.

Avantajele inițierii acestei terapii în maternități pentru prematuri a fost detaliată și de reprezentantul OMS la eveniment.

Multi dintre copiii mici cu care lucrez au fost nascuti prematur, si aflu de la parinti ca au fost privati de bratele mamei, zile, chiar saptamani bune. Parintii observa un ritm mai lent de dezvoltare in unele cazuri, poate pe plan motric, pe plan socio emotional sau chiar cognitiv, astfel ca aleg sa isi aduca copiii sa ii stimulez cu ajutorul muzicii si al activitatilor pe care le practic cu copiii.

Nici fiul meu nu a beneficiat de bratele mele in primele 7 zile de viata, si m-a ingrijorat putin acest lucru, insa am fost foarte implicata in activitati si stimulare in primii 2 ani de viata, astfel ca la gradinita/scoala, nu au fost sesizate probleme de nici un fel.

Diana Calin Gamulescu, fondatoarea Asociatia Prematurilor ma duce in timp an de an, cand ma invita sa particip fizic la campaniile de ajutorare a maternitatilor, si de fiecare data cand vad copii in incubator, las un gand bun pentru sanatatea lor.

Asociatia Prematurilor continua sa faca fapte bune si sa ajute maternitatile din toata tara, mai cu seama sectiile de neonatologie, si sunt multe moduri in care poti ajuta si tu.

Poti afla detalii despre modul in care poti ajuta, direct de pe site-ul asociatiei: https://asociatiaprematurilor.ro/.

CONTACT

Ia legătura cu mine

ADRESĂ

Str. 1 Decembrie 1918, nr. 67
Roșu, comuna Chiajna, Ilfov
contact@geaninastudencu.ro

SOCIAL MEDIA

GDPR(Required)
MAILCHIMP
Copyright © 2024 Geanina Studencu | Toate drepturile rezervate.
usercartmenu