Invata mereu ceva nou! Astfel, vei starni curiozitatea copilului tau.

de geanina23 septembrie 2024

Noi suntem cele mai la îndemana exemple pentru copiii nostri!

Inainte de a imita ce vad la gradi/scoala/parc/societate, noi suntem modelul lor, atat in comportamentele bune, cat si in cele mai putin bune.

Au fost situatii cand am fost injurata si ironizata de copii de 4-5 ani … si am stat zile intregi si m-am gandit la asta: de unde stiu, de unde aud asta, ce ii determina sa mi se adreseze asa? Din pacate, copiii preiau in prima faza ce aud acasa, si mai apoi ce aud in anturajele de colegi/prieteni. Rolul nostru insa ca parinti, este sa ii ghidam, sa ii indrumam si sa le fim exemplu.

Fiul meu, Nicholas este entuziasmat sa exerseze limba engleza pe Duolingo, iar de curand m-a intrebat: “ai fi curioasa sa incerci si tu? Ce limba ti-ar placea sa inveti?”. I-am spus ca stiu 3 boabe de franceza si ca mi-as dori sa invat mai mult (mai ales sa vorbesc ... de inteles, inteleg cat de cat).

Nu am avut timp sa incep lucrul la franceza, pentru ca am o perioada extrem de aglomerata, insa in weekend, la insistentele lui, am finalizat o prima lectie. Am realizat de fapt ca trebuie sa intru in jocul lui si sa arat entuziasmul meu, sa vada ca imi place sa practic ceea ce el deja lucreaza, asa ca iata cum de acum inainte cum ne vom “duela” in stelute, vieți si etape ale invatarii unei noi limbi.

Creierul are nevoie de noutate permanent, chiar daca adesea ne spunem: “ce imi mai trebuie mie la varsta asta?”. Creierul se mentine tanar si se recreeaza ori de cate ori il stimulam si il punem la treaba.

Plafonarea si stagnarea il imbatranesc si il uzeaza, ceea ce duce la aparitia multor boli la care poate nu ne gandim. Este esential sa integram in activitatile noastre lucruri noi, sa facem miscare, exercitii de coordonare care sa il solicita si sa il tina in priza.

Cat despre copiii nostri si exemplul urmat, noi parintii, suntem baza. Spunea de curand Niculina Gheorghita la Radio Magic fm, cat de usor ne putem ajuta copiii in dezvoltare, prin a-i face curiosi. Curiozitatea ii ajuta sa exploreze, sa caute, sa retina lucruri, iar noi putem fi un aliat extraordinar in a-i ajuta in acest proces al invatarii: fie prin exemplu direct, fie prin a-i face sa fie curiosi.

Je suis Janine, merci, au revoir!

CONTACT

Ia legătura cu mine

ADRESĂ

Str. 1 Decembrie 1918, nr. 67
Roșu, comuna Chiajna, Ilfov
contact@geaninastudencu.ro

SOCIAL MEDIA

GDPR(Required)
MAILCHIMP
Copyright © 2024 Geanina Studencu | Toate drepturile rezervate.
usercartmenu