10 lucruri pe care parintii NU ar trebui sa le faca niciodata

de geanina15 iulie 2024

Sunt pasionata sa citesc si sa ma documentez in ceea ce priveste sanatatea creierului, si incerc sa pun in aplicare toate sfaturile pe care specialistii in neurologie-neurostiinte le prezinta in carti/documentare.

M-am oprit la un pasaj extraordinar de interesant pe care l-am gasit in cartea "Schimba-ti creierul in 365 zile", si am decis sa impartasesc cu voi cele 10 lucruri pe care ar trebui sa le evitam cand e vorba de copiii nostri, lucruri transmise de medicul Daniel G Amen.

Concret, ce SA NU FACEM?

  1. SA LE IGNORAM CREIERUL - trebuie sa ne invatam copilul sa aiba grija de creierul lui daca vrem ca acesta sa fie cea mai buna versiune a sa.
  2. SA PETRECEM RAR TIMP DE CALITATE CU EI - cercetarile au descoperit ca, atunci cand parintii sunt mereu distrasi de dispozitivele lor electronice, copiii pot sa se comporte intr-o maniera negativa pentru a le atrage atentia.
  3. SA FIM ASCULTATORI DEFICITARI - atunci cand copiii nostri incearca sa vorbeasca cu noi, sa incercam sa nu vorbim peste ei. Sa fim ascultatori activi.
  4. SA FOLOSIM APELATIVE JIGNITOARE - copiii vor interioriza aceste apelative negative si vor incepe sa creada in ele, ceea ce le poate afecta stima de sine.
  5. SA FIM EXCESIV DE PERMISIVI - faptul ca ii lasam pe copii sa faca ce vor, ii poate determina sa fie "fericiti" pe moment, dar poate fi daunator pe termen lung. Copiii au nevoie de limite clare pentru a-i ajuta sa inteleaga ce este bine si ce este rau
  6. SA ESUAM CAND VINE VORBA DE SUPRAVEGHERE - noi trebuie sa jucam rolul de lobi frontali, pana se dezvolta lobii copiilor nostri.
  7. SA LE CEREM SA FACA CEEA CE LE SPUNEM, NU CEEA CE FACEM - daca suntem modele de urmat, copiii vor observa acest lucru si ne vor urma exemplul.
  8. SA LE REMARCAM DOAR GRESELILE - sa incercam sa observam cand copilul face ceea ce trebuie, si sa il laudam daca e de laudat. Sa nu fim atenti doar la greselile pe care le face.
  9. SA LE IGNORAM PROBLEMELE DE SANATATE MINTALA - in medie, este nevoie de 11 ani din momentul in care un copil incepe sa dezvolte simptome ale unei afectiuni de sanatate mintala, pana in momentul in care acesta merge la prima sa evaluare psihiatrica. Daca simtim ca e ceva in neregula cu copilul nostru, sa mergem sa il evaluam din timp si sa ii oferim ajutorul de care are nevoie.
  10. SA NE IGNORAM PROPRIA SANATATE MINTALA - daca suferim de orice problema de sanatate mintala a creierului, acest lucru ne poate devasta copiii. Trebuie sa avem grija de noi insine si sa fim cea mai buna versiune a noastra, astfel incat sa putem fi cei mai buni parinti pentru copiii nostri.

PROVOCARE - EXERCITIU

Scrie pe o agenda care dintre comportamentele mai sus mentionate le regasesti in interactiunea cu copilul/copiii tai. Fa un plan pentru a pune capat sau pentru a micsora numarul comportamentelor daunatoare relatiei parinte-copil.

CONTACT

Ia legătura cu mine

ADRESĂ

Str. 1 Decembrie 1918, nr. 67
Roșu, comuna Chiajna, Ilfov
contact@geaninastudencu.ro

SOCIAL MEDIA

GDPR(Required)
MAILCHIMP
Copyright © 2024 Geanina Studencu | Toate drepturile rezervate.
usercartmenu