Stimularea prin muzica & ritm & miscare ia un avant extraordinar in intreaga lume, chiar si in randul adultilor.
De ce oare?
Pentru ca atat medicii psihologi, cat si medicii neurologi au inceput sa vorbeasca despre beneficiile muzicii asupra starii de bine si asupra creierului.
Mi-as dori ca macar o data pe luna sa ma teleportez in Turcia si Spania, si sa particip la conferintele si workshop-urile de euritmie pe care mentorii mei le tin acolo, cu sute de oameni. Da, sute de oameni, care nu au de-a face cu muzica, vad si primesc cu bucurie aceasta activitate care are rolul de a-i de conecta unii cu altii, de a-i relaxa si de a-i face sa se simta mai bine.
Acum cateva zile, profesorul Danaila, pe care il ascult si il citesc foarte mult, spunea asa: "Majoritatea oamenilor au un creier sanatos, insa ... trebuie sa il SOLICITE". Ne obisnuim sa avem o viata sedentara, suntem comozi si nu ne place sa iesim din zona de confort. Ei bine, de aici si nenumaratele boli neurologice la nivel mondial. Ni se pare banal si poate jenant sa dansam la 40-50-60 de ani, ni se pare poate "o prostie" sa apartinem unui trib cu care sa avem activitati care sa ne scoata din rutina, insa fara activitate, creierul imbatraneste mai repede decat ne asteptam. Si ce se intampla?Realizam ca e prea tarziu sa ne angrenam intr-o activitate care il regleze sau care sa dezvolte noi circuite neuronale. Astfel, mai bine sa facem acest lucru din timp, sa anticipam.
Joaca & jocul & miscarea & dansul previn boli precum Parkinson sau Alzheimer (le si trateaza/mentine sub control - dar mai bine sa nu ajungem acolo). Zeci de corporatii din strainatate ofera angajatilor workshop-uri de euritmie, muzica si miscare pentru relaxare, deconectare si prevenirea burn-outului. Suntem sufocati de deadline-uri si mailuri, de task-uri ce necesita rezolvare peste program si de probleme personale care apar si fac parte din viata noastra. Insa de noi cine are grija? Un pahar de vin seara e de ajuns? Nu doar trupul are nevoie de hrana/bautura, ci si sufletul si mintea au nevoie sa fie hranite cu activitati care sa ofere stare de bine, evident in functie de pasiunea fiecaruia dintre noi.
Ma bucur totusi ca usor, usor, conceptul muzica & miscare pentru adulti este acceptat mai usor si la noi in tara, iar in urma cu 2 ani cand am pus bazele atelierului muzical pentru femei, am avut ca obiectiv exact cele mai sus mentionate: prevenire, deconectare, stimulare si relaxare.
Timpul nu imi permite sa tin prea des sesiuni muzicale cu adulti, ci o fac doar la cerere sau cu circuit inchis. De curand am adunat o parte din echipa gradinitei Montessori class preschool careia i-am oferit o oră de energie, bucurie si dans. Nu stiu cu ce asteptari au venit, insa stiu ca au plecat vesele, relaxate si cu vibe bun. Dupa mii de ore de lucru printre copii, aveau nevoie de un astfel de moment, si ma bucur enorm ca muzica le-a fost de ajutor, alaturi de mine.
Muzica & miscarea & exercitiile ritmice - le vad ca pe o activitate ce nu ar trebui sa lipseasca din vietile noastre, indiferent varsta, origine, statut.