Cum imi exersez tehnica de a vorbi in public?

de geanina5 februarie 2024

Un top 3 al fricilor oamenilor, spune ca teama de a vorbi in public se numara 100% printre cele 3.

Cand privim un artist, moderator, prezentator, imediat il taxam daca face o greseala sau daca are un mic dezacord gramatical, insa ne-am intrebat vreodata cat de greu/usor ii este sa se afle in fata unei multimi, sa zambeasca si sa reuseasca sa se faca ascultat?

In meseria mea, nu de putine ori s-a intamplat ca oamenii sa rada cand am facut o mica greseala, cand poate m-am impiedicat sau am uitat ce voiam sa spun - oricat de multa experienta ai avea, este imposibil sa nu faci greseli sau sa nu apara ceva neprevazut.

Si cu toate acestea, exista niste metode, tips & tricks care sa ne ajute cand vine vorba de vorbit in public?

Va voi enumera mai jos metodele mele de invatare si exersare, care m-au ajutat enorm sa apar mai sigura pe mine in fata oamenilor:

Pe primul loc se afla vorbitul/cantatul in fata oglinzii: este important sa ma privesc in timp ce vorbesc, si sa imi observ privirea, carisma, mimica, eventuala incruntare. Exersarea in oglinda m-a ajutat mereu sa fiu mai sigura pe mine, si este tehnica pe care o am in vedere inca din copilarile. Profesoara mea Lacramioara Mitroaica m-a invatat aceasta tehnica, si ori de cate ori pregateam cate un spectacol, ne spunea dupa repetitii: "mergeti acasa si repetati in oglinda".

Ce ma mai ajuta de cativa ani, mai exact de cand au aparut telefoanele smart, este filmarea. Ma filmez minute in sir vorbind, cantand, povestind, iar ulterior ma uit la ce a iesit. Cum am stat? Unde m-am uitat? Ce am transmis? Am fost coerenta? Mi se pare extraordinar sa vad ce diferente mari sunt intre filmarea nr. 1 si filmarea nr. 5.

Tot o tehnica preluata din copilarie este cititul cu voce tare, iar acest exercitiu ajuta enorm la imbunatatirea dictiei si a intonatiei. Cand citim in gand, nu punem accent pe consoane, si nici intonatiei nu dam mare importanta, insa cand citim cu voce tare, situatia se schimba.

Sunt foarte multe cursuri de dictie si persoane acreditate care sa te ajute sa vorbesti fluent, insa daca nu poti apela la un specialist, gasesti si pe internet metode si exercitii de imbunatatire a dictiei.

Folosesc zeci de piese in lucrul cu copiii, si jumatate dintre ele au versuri in engleza. Cum sa ii indrum la un exercitiu, daca nu stiu versurile?

Si repet de una singura … ma pun pe scena, dau play la cantec si record la video, si imi exersez atelierul. La fel procedez si pentru nunti. Faptul ca repet nu inseamna ca nu mai gresesc … dar e normal, nu mai pun povara asta pe umerii mei.

Si asa cum spun de fiecare data, practica este cea mai importanta. Putem invata si investi in zeci de cursuri, carti sau tehnici, important este sa aplicam ceea ce invatam. Pas cu pas: intai cu familia, apoi cu 3-4 prieteni, apoi in fata unui grup de colegi, pana ajungem sa vorbim lejer in fata a 50-100 persoane.

Chiar daca am aproape 30 de ani de experienta in domeniul artistic, inca am emotii cand pasesc pe scena, si consider ca este firesc. Imi pasa de ceea ce urmeaza, imi doresc sa iasa lucrurile bine, insa nu ma mai "biciuiesc" daca fac mici greseli care nu afecteaza direct sau grav persoanele din fata mea.

CONTACT

Ia legătura cu mine

ADRESĂ

Str. 1 Decembrie 1918, nr. 67
Roșu, comuna Chiajna, Ilfov
contact@geaninastudencu.ro

SOCIAL MEDIA

GDPR(Required)
MAILCHIMP
Copyright © 2024 Geanina Studencu | Toate drepturile rezervate.
usercartmenu