… împreună!
Acest cuvant mi-a ramas intiparit in minte, de la evenimentul Openminds - INCLUZIUNE & DIVERSITATE, eveniment la care am fost invitata de Monica Hozoc.
Recunosc, nu eram foarte convinsa ca voi reusi sa ajung, si nici nu credeam ca ma voi regasi in subiecte. Evenimentul a avut loc in ziua in care in Bucuresti se faceau repetitii pentru parada militara, cred ca e de ajuns sa va spun asta … fie … am intarziat o ora.
Am avut surpriza sa vad ca evenimentul este moderat de Amalia Enache, pe care in toti acesti ani o vazusem doar la pupitrul stirilor: cu atata daruire a prezentat si a intervievat toti invitatii, incat mi-a captat atentia intru totul.
Societatea doreste, eu, tu, cei de langa noi, dorim sa ne implicam si sa facem ca lucrurile sa functioneze pentru toti oamenii, indiferent de stare, statut, rasă, religie samd, insa facem ceva concret in acest sens? Eu cred ca nu facem indeajuns … iar in meseria mea de educator muzical, vad cum copiii au de mici intentia de a eticheta. Intalnesc in gradinite copii introverti, cu ochelari de vedere, mai plinuti, care suferă de diverse tulburari, si ma doare atunci cand alti copii vin si imi spun: “vezi ca ala nu vorbeste”, “nu ma joc cu fetita aia ca e grasa”, “nu vede ce ne arati, nu vezi ca e ochelarist”? Sunt exemple mici, insa care pot afecta enorm copiii care sunt supusi acestor “banale umilinte”.
La nivel mic, cu puterea pe care o avem ca parinti/cadre didactice, ii putem invata pe copiii nostri, ATENTIE, inca de mici, sa nu judece, sa nu umileasca, sa nu rada de un copil mai necajit, sa nu se laude in exces, ci sa se pună in pielea celuilalt.
Din orice carte, film sau eveniment de acest gen avem de invatat, important este sa ascultam atent mesajele primite si sa punem in practică ceea ce ni se transmite.
Ati fost vreodata martori a unor situatii in care cineva a fost exclus/umilit din diverse motive?