Ce reprezintă tempo-ul, ritmul si măsura, atunci cand vine vorba de muzica?

de admin1 noiembrie 2022

In ultima vreme, tot mai multi medici neurochirurgi, medici specialisti, psihologi sau terapeuti, arata si argumenteaza cat de importanta este muzica in viata noastra, inca din perioada intrauterina. Pentru ca da, cam de pe la 3 luni de cand este in pantec, copilul percepe si intelege toate sunetele din exterior. De ce oare vocea mamei este de cele mai multe ori singura care il calmeaza si il linisteste? Pentru ca el este familiarizat cu ceea ce a auzit timp de 9 luni.

Dar ce reprezintă tempo-ul, ritmul si măsura, atunci cand vine vorba de muzica?
 
Sigur ati auzit adesea acesti termeni, insa la ce fac referire, mai exact?
 
Va voi detalia succint ce reprezinta fiecare, si veti vedea astfel, ce diferente exista intre acesti termeni.
 
TEMPO - se refera la viteza generala a piesei. Daca bateti din picior sau dansati pe o anumita piesa, tempo-ul ar fi rapiditatea sau incetineala cu care ati face miscarile repetate.
 
RITM - se refera la durata unei serii de note si la modul in care acestea se grupeaza in unitati.
 
MASURA - este creata de creierul nostru prin procesarea informatiilor oferite de ritm si intensitate si se refera la modurile in care sunt grupate tonurile intre ele. Spre ex., masura de vals le organizeaza in grupuri de cate 3, iar un marș le organizeaza in grupuri de 2 sau 4.

In ceea ce priveste copiii, sau de ce nu, adultii, cei care au ascultat mult timp muzica, cei care au stat in medii in care chiar si in surdina s-a auzit un radio, au mult mai dezvoltat ritmul si urechea muzicala, decat cei care nu au fost expusi la muzica.
Chiar daca nu sunteti ritmici si nu aveti ureche muzicala. acest lucru se poate remedia. Este nevoie de timp, de exercitiu, de expunere la muzica, si de bucurie. Daca nu iti place si nu simti bucurie atunci cand asculti muzica, nu vei putea deveni o persoana ritmica.


Nu trebuie sa uitati ca, asa cum spun nu doar eu, ci si studiile si specialistii, muzica nu ar trebui sa lipseasca din vietile noastre, fie ca ne bucuram de ea ca simplii ascultatori, fie ca asta ne este profesia. Muzica reprezinta terapie, relaxare, ritmurile ne dau voie sa dansam, sa ne conectam cu corpul nostru, sa ne apropiem de oameni, sa avem legatur sociale care sunt benefice mintii noastre.

Si exact asta am dorit sa am in prim plan atunci cand am dat nastere proiectului de ateliere muzicale pentru copii/femei: am dorit ca muzica sa fie factorul care uneste si dezvolta oamenii, in functie de varsta si nevoile lor.

Dupa primul atelier dedicat doamnelor, feedback-ul a fost extraordinar, au curs mesajele de multumire si recunostinta, si nu pot decat sa ma bucur pentru ca mi-am atins scopul. 

Sper ca ascultati muzica in viata de zi cu zi, si nu doar ocazional.

CONTACT

Ia legătura cu mine

ADRESĂ

Str. 1 Decembrie 1918, nr. 67
Roșu, comuna Chiajna, Ilfov
contact@geaninastudencu.ro

SOCIAL MEDIA

GDPR(Required)
MAILCHIMP
Copyright © 2024 Geanina Studencu | Toate drepturile rezervate.
usercartmenu