Una dintre marile probleme cu care ne confruntăm atât noi adulții, cât și copiii, este TEAMA DE A VORBI ÎN PUBLIC.
Multe dintre temerile cu privire la vorbitul în public, ne sunt sădite în subconștient încă din copilărie, acestea fiind cauzate de diverse replici nepotrivite care ne-au fost adresate:
- ai grijă cum vorbești!
- să nu mă faci de râs!
- ce o să zică lumea?
- “y” e mai bun de cât tine!
Sunt de părere că toate aceste temeri pot fi eliminate, prin autocontrol și exercițiu.
Cât despre copii, aceștia pot fi educați și modelați pentru a nu le fi teamă să vorbească în public, încă de la vârste fragede: 4, 5 ani.
În acest articol găsiți o serie de sfaturi care să vă ajute să vorbiți degajat în public. Acestea sunt valabile atât pentru copii, cât și pentru adulți.
1. Citește cu voce tare
Ia în mână cartea preferată și începe să citesti cu voce tare, măcar două, trei pagini. În acest fel, te vei obișnui să pui corect semnele de punctuație, și iti va fi mult mai ușor să vorbesti cu intonație.
2. Fă exerciții de dicție
Nu e musai sa urmezi un curs de dicție. Poti face astfel de exerciții și acasă, singur, folosindu-te de ce găsești pe internet. Este important ca toate cuvintele rostite să fie înțelese de cei care te ascultă, astfel că cu ajutorul exercițiilor de dicție vei învăța să articulezi corect cuvintele/să pronunti corect consoanele.
3. Vorbește în fața oglinzii
Cel mai ușor mod de a te familiariza cu tine vorbind în fața oamenilor, este prin a te asculta & privi. Vorbește, citește, exersează viitorul discurs, în fața oglinzii. Astfel, vei putea observa posibilele greșeli pe care le faci: modul în care privești, mimica, zâmbetul șamd.
4. Filmează-te și vizionează
Acest exercițiu este asemănător celui anterior, însă are un real beneficiu. Pe langă tot ce am enumerat mai sus, vei învăța totodată să privești în obiectiv, familiarizându-te și cu camerele de filmat.
5. Fii relaxat, zâmbește, improvizează
Zàmbetul are un rol major atunci când vine vorba de a ține un discurs în public. Dacă cei care te urmăresc vor simți energia ta bună, degajarea și bucuria cu care le vorbești, vor fi atrași și captivați de tot ce rostești. Sunt binevenite și glumele, bineînteles în funcție de subiectul abordat. Este foarte probabil să greșești ceva sau să te bâlbâi. Nici o problemă, zâmbește, fă o glumă și improvizează. Vei fi super apreciat pentru asta.
6. Notează-ți ideile principale
Nu e obligatoriu să îți înveți discursul ca la școală. Notează pe ceva ideile principale, și dacă simți că nu ești sigur de ce urmează să spui, trage cu ochiul. Este perfect normal. Între noi fie vorba, alții greșesc și cu prompterul în față.
7. Detașează-te de problemele personale
Partea aceasta este grea, am trecut și eu prin asta. Însă ochii care te privesc, nu trebuie să simtă că tu nu ești ok. Cei care te ascultă, vor să vadă la tine încredere și siguranță. Nu este ușor, dar merită să dai 100% tot ce știi și ce poți.
8. Ai încredere în tine și în ceea ce transmiți
Dacă tu ești sigur pe tine și pe valoarea a ceea ce transmiți, nu ai cum să dai greș. Pune-ți amprenta personală în discursul pe care îl ții, și gândește-te cum îi ajută pe cei pentru care vorbești.
Dacă vei ține cont de aceste sfaturi și vei repeta tot ceea ce am enumerat, sigur nu vei da greș.
Să îți fie de folos!